Gala Galaction a fost evocat la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

S-au împlinit pe 8 martie a.c. 50 de ani de la trecerea la Domnul a lui Gala Galaction (preotul Grigore Pişculescu), care a fost nu doar un apreciat scriitor, ci şi un teolog, traducător al Bibliei şi profesor dăruit.

Centrul social cultural "Sfântul Calinic" de la Mănăstirea Cernica şi Cercul literar "Daniel Turcea" au organizat sâmbătă, 5 martie, la mănăstirea amintită un simpozion sub genericul "Gala Galaction - 50 de ani, prin vremuri, spre porţile veşniciei".

După ce preoţii slujitori de la Cernica şi preoţii invitaţi au săvârşit o slujbă de pomenire (cel comemorat are mormântul acolo), invitaţii au putut audia o serie de prelegeri susţinute în memoria lui Gala Galaction. Pr. prof. Nicolae Necula a scos în evidenţă latura teologică a personalităţii lui Gala Galaction, fără să nege talentul literar al acestuia, pe care îl consideră impregnat de idei creştine. De asemenea, părintele profesor Necula a adus în discuţie frumoasa variantă a Bibliei traduse de Galaction.

Pr. Prof. Alexandru Dumitrescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor și delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment, a vorbit despre moştenirea culturală pe care ne-a lăsat-o preotul şi scriitorul comemorat, îndemnând generaţia tânără să se aplece mai mult asupra operei sale literare şi teologice.

Pr. Dr Dinu Pompiliu, protoiereul Protoieriei III Capitală, a reliefat mai ales latura misionară a preotului Gala Galaction, dar şi bunătatea şi rolul său de îndrumător sufletesc. Auditoriul, format mai ales din elevi de la Colegiul Național Bilingv "George Coşbuc" și de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu, a putut să-şi facă o idee şi mai precisă despre bunătatea şi generozitatea lui Gala Galaction în urma lecturării pe care actorul Mircea Constantinescu, de la Teatrul Odeon, a făcut-o mărturiei intitulate "Tata", scrisă de Mara Galaction, una din fiicele preotului-scriitor. A fost prezent şi criticul literar George Ardelean, profesor la Facultatea de Litere a Universității București, care a făcut o paralelă între Nicolae Steinhardt şi Gala Galaction. Au mai vorbit prof. Mona Şerbănescu, directoarea Şcolii "Anastasia Popescu", drd. Cornelia Pandelea, Ana Bălan, Elena Rădulescu şi Maria Cristina Drăghici.

Elevii prezenți ai celor două licee bucureștene au primit cărți oferite prin bunăvoința Editurii Sophia și invitații la teatru.
Moderator a fost Costel Rotaru, cel care a şi organizat efectiv acest simpozion din postura sa de coordonator al Centrului social şi cultural de la Cernica.

Daniela Cârlea Şontică