Atelier de creație pe Ostrovul de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Chiar dacă ghiocelul ce anunță venirea primăverii se mai lasă așteptat, la Centrul Social Cultural Sfântul Calinic de la Mănăstirea Cernica au răsărit nu unul, ci 46 de ghiocei, Ostrovul Sfântului Calinic fremătând duminică de veselia și bucuria pe care sufletele gingașe ale copiilor le oferă de fiecare dată cu atâta generozitate.

Elevii Școlii nr. 175 „Sfântul Nicolae” și ai Școlii nr. 176 „Sfinții Împărați Constantin și Elena” le-au făcut părinților, și în special mamelor, o plăcută surpriză, invitându-i la Centrul Social Cultural Sfântul Calinic și, în timp ce părinții s-au bucurat de împrejurimile pitorești pe care le oferă Sfânta Mănăstire Cernica, ei s-au pus temeinic pe treabă și în mai puțin de două ore au confecționat felicitări și mărțișoare pe care le-au oferit mamelor, profitând de această săptămână, de început de martie, când ne arătăm, în mod deosebit, prețuirea pe care o avem față de mamele și soțiile noastre. Copii au dat acestei întâlniri și activităților pe care le-au desfășurat la Cernica și un titlu, „Un Mărțișor pentru mama ta!”, iar părinții prezenți și-au exprimat certitudinea că cea de a 100-a aniversare a Zilei Internaționale a Femeii, pe care lumea întreagă o sărbătorește anul acesta, pe 8 martie, este confirmarea rolului important pe care femeia îl are în lume, cu atât mai mult cu cât mamele sunt mai apropiate de copii și pot garanta creșterea acestora în duhul Bisericii și al credinței strămoșești.

Educația creștină rodește în sufletele elevilor

După ce au vizitat muzeul mănăstirii, unde Părintele Eftimie a fost gazdă bună și a explicat copiilor istoria locului și a exponatelor valoroase, s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Calinic și ale Sfântului Cuvios Gheorghe și au admirat măreția Bisericii Sfântul Nicolae dar și vechimea seculară a stejarului ce o străjuiește, elevii celor două școli bucureștene s-au apucat de treabă și rezultatele au fost de excepție. S-au întrecut pe ei înșiși, totul a fost joc și bună voie, dar și competiție, căci un juriu, format din părinți, a avut dificila misiune de a alege cele mai frumoase, originale și bine realizate felicitări/mărțișoare care au fost, apoi, premiate. După prezentarea de către cele două echipe a unor momente artistice, cu poezii și cântece pe care le-au pregătit special pentru mame, toți copiii au primit daruri, constând în cărți, iconițe reprezentându-l pe Sfântul Ierarh Calinic, invitații la teatru, diplome de participare și fructe care să le ofere vitaminele necesare pentru noi competiții. Și profesorii îndrumători Doina Mihaela Rogoti, Loredana Ion, Cristina Mîinea și Radu Ungureanu au primit diplome de merit „pentru eforturile deosebite în promovarea culturii și educației creștine” și icoane reprezentându-l pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Atât părinții, profesorii dar mai ales elevii prezenți au lăsat secul pentru începutul Postului Sfintelor Paști, împreună cu părintele protosinghel Maxim Bădoiu, starețul Sfintei Mănăstiri Cernica, în jurul unei plăcinte gustoase cu brânză, așa cum numai la Sfânta Mănăstire se face, cu rugăciune și binecuvântare.

Suntem convinși că obiectivele acestei întâlniri, dintre care amintim, promovarea artei și a creației ca mijloc de cunoaștere, relaționare și apropiere între oameni, în cazul nostru, o mai bună comunicare și cunoaștere între familii și copii, dar mai ales, întâlnirea într-un mediu spiritual, de pace și înțelegere, și petrecerea câtorva ore în cadrul de liniște și duhovnicie pe care îl oferă Sfânta Mânăstire Cernica, dar și antrenarea celor mici într-o muncă de echipă, care să îi motiveze, au fost atinse și ne dorim ca astfel de întâlniri să se întâmple cât mai des.

Costel Rotaru