Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Istoric
Joi, 02 Iulie 2009 01:39

Sala de conferinte

L

a iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potrivit hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 20.05.2008 şi Înaltei rezoluţii de pe temei nr. 7567/2008, s-a aprobat înfiinţarea Centrului social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.
Urmare a Înaltei rezoluţii de pe temei nr. 3638/2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat numirea în funcţia de inspector cu atribuţii de director-operativ a P.C. Părinte Ierod. Gamaliel Sima, la data de 6 mai 2008.

Conform hotărârilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în baza constatărilor şi propunerilor unei comisii stabilite de Consiliul Eparhial, s-au început lucrările de reparaţii, igienizare şi amenajare minimală a spaţiilor destinate Centrului, aşa încât, la data de 27 septembrie 2008, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în prezenţa unui sobor de arhierei, preoţi şi diaconi prezidaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a săvârşit slujba de sfinţire a clădirilor Centrului şi s-a acordat Înalta Binecuvântare de începere a activităţilor specifice acestui Centru.

În perioada 2-3 oct. 2008, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Cappadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a desfăşurat, la Centrul Cultural-Social „Sfântul Ierarh Calinic” de la Mănăstirea Cernica, Sesiunea anuală de Comunicări Ştiinţifice a Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului, având ca temă: Sfântul Vasile cel Mare. Lumina vieţii şi operei sale la 1630 ani de la trecerea la Domnul. Sesiunea s-a bucurat de o participare însemnată, la lucrări luând parte Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu – preşedintele Comisiei; Acad. Prof. Dr. Ştefan Ştefănescu; Prof. Dr. Maria Alexandru, Universitatea Aristotelos, Thessalonic si o prestigioasa participare a multor profesori si studenti teologi.


A urmat o perioada in care au fost efectuate lucrari de amenajare interioara, modernizare si dotare cu aparatura si tehnologie de ultima ora. Fondurile necesare au fost primite de la bugetul de stat.
La data de 6 aprilie  a avut loc Sesiunea a VII-a a Centrului Pastoral, Comunicare şi Comuniune al Preoţilor de spital din Bucureşti, cu tema: Sfântul Vasile cel Mare – ocrotitorul celor bolnavi. Pentru această activitate a fost închiriată una dintre cele două săli de conferinţă şi a fost servită masa de prânz pentru aprox. 50 de persoane.


La cele mentionate mai sus adaugam ca am primit de la inaugurare si pana acum si cateva grupuri organizate de pelerini.

Din luna septembrie 2009 a fost numit in functia de administrator Parintele Protos. Maxim Badoiu, fost staret al Manastirii Pestera Ialomitei.
Avand in vedere ca activitatea noastra este la inceput, nadajduim ca in viitorul cel mai apropiat sa intocmim si sa realizam programe de activitate din ce in ce mai dezvoltate.

Potrivit hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și ca urmare a Înaltei rezoluţii de pe temei nr. 219/2010, din data de 08.12.2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat numirea în funcţia de inspector – coordonator programe în cadrul Centrului social cultural Sf. Calinic de la Cernica a domnului Rotaru Costel care își va exercita atribuțiile de inspector – coordonator programe în cadrul Centrului social cultural Sf. Calinic de la Cernica în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și ale regulamentelor sale de aplicare.


În urma numirii în funcția de inspector – coordonator programe, domnul Rotaru Costel a propus un plan de proiecte pentru anul 2011, plan ce va ţine cont de faptul că acest an, 2011, este Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, așa după cum a hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 6 iulie 2010, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Dintre obiectivele enunțate, amintim:

  •  creşterea numărului de pelerini care vizitează Sfânta Mânăstire Cernica, printr-o campanie eficientă de mediatizare a serviciilor pe care mânăstirea și centrul le oferă;
  • reorganizarea şi amenajarea spaţiului, precum şi îmbunătăţirea activităţii centrului de conferinţe prin dotarea celei de a doua săli de conferinţe cu echipamentul necesar (scaune, mese, retroproiector, sonorizare) și introducerea reţelei de INTERNET în centrul de conferinţe şi dotarea secretariatului cu un server cu minim 3 (trei) PC şi un laptop, o multifuncţională (copiator, fax, scaner, imprimantă);
  • angrenarea a cât mai multor persoane fizice sau juridice într-un program de suflet – sprijinirea tinerilor care performează;
  • inițierea Cercului literar „Daniel Turcea” – „Iubire - Înţelepciune fără sfârşit” – de creaţie şi promovare a literaturii creştine, cu predilecţie a poeziei de inspiraţie creştină;
  • inițierea, în parteneriat cu Inspectoratele Școlare din țară, a taberelor cultural - educative ”La pas prin București”;
  • în cadrul Centrului Social Cultural Sf. Ierarh Calinic de la Cernica se va urmări dezvoltarea VOLUNTARIATULUI ca o necesitate şi o importantă componentă în lucrul cu tinerii și antrenarea acestora în diverse activități cultural – educative, cu atât mai mult cu cât la 1 ianuarie, Uniunea Europeană a declarat 2011 ca fiind „Anul European al Voluntariatului”;
  • organizarea și susținerea unor dialoguri cu tinerii prin întâlniri cel puţin bilunare și o serie de conferinţe, proiecţii video, dialoguri, folosind materiale sugestive, edificatoare pe marginea unor subiecte de mare interes pentru tineri şi pentru relaţia lor cu Biserica şi raportarea lor la familie, societate, semeni.

 

 

Galerie de imagini

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri