Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Primul centru social-cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor situat în afara Capitalei
Joi, 02 Iulie 2009 01:52

SfintireL

a iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă 27 septembrie 2008, a fost inaugurat, în incinta Mânăstirii Cernica de lângă Bucureşti, veche vatră monahală şi culturală a ţării noastre, primul centru social-cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor situat în afara Capitalei, sub denumirea de Centrul social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“. Sfinţirea acestui obiectiv a fost primul eveniment dintre cele dedicate împlinirii a 400 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Cernica.

Preafericitul Părinte Patriarh a oficiat slujba de sfinţire a clădirilor din dotarea centrului însoţit de Înalt Preasfinţitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal şi de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cuvântul parenetic susţinut la finalul slujbei, Patriarhul României a subliniat rolul cultural şi social-caritativ al mănăstirilor, continuându-se astfel tradiţia Bisericii de a îmbina liturghia cu filantropia, cultul şi cultura. „Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat ca, în această zi de 27 septembrie, să săvârşim sfinţirea acestui nou centru social-cultural - „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ -, organizat în clădirile fostului seminar teologic de aici, ca un semn de preocupare a noastră pentru continuarea tradiţiei sănătoase şi sfinte a mănăstirilor noastre româneşti, şi anume tradiţia de a îmbina liturghia cu filantropia, cultul şi cultura, opera duhovnicească cu opera socială, rugăciunea cu milostenia, credinţa ortodoxă cu fapta cea bună. În acest ostrov al Mănăstirii Cernica se organizează acest centru pentru a răspunde nevoilor pelerinilor care vin aici şi au nevoie de cazare, de consiliere sau îndrumare duhovnicească; apoi, pentru a răspunde nevoilor oamenilor de cultură creştini care doresc să nu despartă cultura românească de cult - care este rădăcina culturii româneşti - şi care doresc să unească ştiinţa cu spiritualitatea, şi credinţa cu fapta cea bună. Dorim ca acest centru să fie un simbol al spiritualităţii noastre ortodoxe româneşti reprezentată de marele ierarh, Sfântul Calinic de la Cernica, sfânt care, în timpul nopţii dormea puţin - de aceea nici nu avea pat, ci a murit pe scaun, rugându-se -, dar în timpul zilei era un om harnic, deschis spre activitatea misionară a Bisericii şi foarte deschis spre problemele sociale ale vremii“, a subliniat Părintele Patriarh.


Preafericitul Părinte s-a referit în continuare la activitatea şi personalitatea Sf. Ier. Calinic şi l-a apreciat ca pe „un om care a legat tradiţia de prezent şi a deschis-o spre viitor“. Un sfânt care a fost conservator în tradiţia liturgică şi filocalică, iar în tradiţia lui socială şi arhitecturală a arătat deschidere spre Occident. „Sfântul Calinic de la Cernica a fost remarcat ca un om de mare sinteză şi de mare echilibru, care a legat tradiţia de prezent şi a deschis-o spre viitor. Nu s-a izolat într-o spiritualitate dezincarnată, ci s-a manifestat într-o spiritualitate întrupată în înduhovnicirea societăţii. Sfântul Calinic este un misionar luptător, un rugător de noapte şi un făptuitor de zi. De aceea, noi am hotărât ca acest centru să-l aibă ca ocrotitor, ca îndrumător şi inspirator pe Sfântul Calinic de la Cernica, împreună cu Sfântul Gheorghe, ardeleanul care a continuat această tradiţie a isihasmului românesc, ca ucenici ai Sfântului Paisie de la Neamţ, de a lega rugăciunea cu fapta cea bună, spiritualitatea cu opera socială“, a continuat Patriarhul românilor.

(Pagina 1 din 2)
 

Galerie de imagini

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri