Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Ziua Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Diac. Ciprian BÂRA

S

fânta Liturghie a fost săvârşită de către PS Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, care a evidenţiat în cuvântul de învăţătură faptul că Sfântul Ierarh Calinic a fost un mare ctitor de mănăstiri şi biserici, de spitale, şcoli şi case pentru copiii orfani, subliniind de asemenea şi faptul că acest ierarh iubitor de cultură a pus bazele unei valoroase biblioteci şi a deschis o şcoală de pictură bisericească, având o puternică influenţă şi asupra vieţii duhovniceşti din această parte a ţării.

Cu acest prilej, Centrul de Pelerinaj al Patriarhiei Române a organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din apropierea Bucureştiului. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie de hram oficiată la Mănăstirea Cernica, unde au vizitat casa memorială a Sfântului Calinic şi s-au închinat moaştelor sfântului aflate în Biserica "Sfântul Gheorghe".

Simpozion naţional la Râmnic

În perioada 11-13 aprilie 2010, la Râmnicu Vâlcea, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi la iniţiativa Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au loc manifestările dedicate aniversării a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic în slujirea de episcop al Eparhiei Râmnicului Noul Severin, informează arhiram.ro.

În cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej de către Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu "Cercul de la Râmnic - România, Grădina Maicii Domnului", se va desfăşura Simpozionul Naţional "Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credinţe şi susţinător al unităţii bisericeşti".


Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor din 2010, an proclamat de către Sfântul Sinod ca "Anul Omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti".

Ieri a avut loc Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, iar astăzi IPS Gherasim va adresa un cuvânt de binecuvântare la Complexul Spiritual-Cultural "Sfântul Antim Ivireanul", în vreme ce profesorii şi teologii invitaţi vor susţine comunicări pe baza temei propuse.

După-amiază, Corala preoţilor din Protoieria Râmnicu Vâlcea va susţine un concert de muzică religioasă. După dezbateri şi concluzii, în finalul simpozionului va avea loc lansarea cărţii "Monografia Mănăstirii Dintr-un lemn".

De asemenea, şi Parohia "Sfântul Calinic Cernicanul" din cartierul Valea Roşie din Craiova şi-a sărbătorit hramul. Pregătirile pentru această sărbătoare au început de sâmbătă seara, atunci când părinţii slujitori au săvârşit slujba Vecerniei unită cu litia, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Părintele paroh, Marin Albu, a vorbit despre semnificaţia pe care o are această sărbătoare pentru credincioşii pe care-i păstoreşte: "Cu toate că suntem o biserică nouă, în construcţie, avem o tradiţie destul de bogată. Existenţa acestei comunităţi se datorează în mod direct Sfântului Ierarh Calinic care a trecut prin aceste părţi pe când era episcop de Râmnic. Binecuvântarea sfântului s-a materializat în timp, iar din 1996, de când s-a făcut sfinţirea capelei, în fiecare an ne aducem aminte de ocrotitorul nostru şi-l cinstim aşa cum se cuvine".

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Calinic la Craiova s-a prelungit până duminică seara, când credincioşii au participat la concertul "Hristos a înviat!", organizat de parohia din Valea Roşie în colaborare cu Teatrul Liric "Elena Teodorini" din Craiova.

Sursa: Ziarul Lumina - Luni, 12 Aprilie 2010

 

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri