Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Minuni ale Sfântului Calinic de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Magdalena GHEORGHE

P

e 11 aprilie îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de aceea vă scriu astăzi două minuni săvârşite de acest sfânt în timpul vieţii.

A fost o vreme când în mănăstire se terminase făina pentru pâine. Dar Sfântul Calinic a spus părinţilor: "Să avem nădejdea la Maica Domnului şi la Sfântul Nicolae şi nimic nu ne va lipsi!" Apoi, intrând în chilie, a îngenuncheat în faţa icoanei şi s-a rugat ocrotitorului său. După vecernie a rânduit să se citească în biserică acatistul Sfântului Nicolae.

Ascultându-i rugăciunea, Sfântul Nicolae a venit degrabă în ajutorul obştii. La mănăstire a sosit îndată un car cu boi încărcat cu făină. Erau doi oameni necunoscuţi, trimişi de stăpânul lor să facă această milostenie.

Sfântul Calinic i-a adunat în biserică pe fraţi pentru a face şi o slujbă de mulţumire, iar apoi a pus să se facă pâine spre mângâierea părinţilor.

Cea de-a doua minune s-a petrecut în vara anului 1829. Sfântul Calinic a citit acatistul Sfântului Nicolae şi apoi a aţipit puţin. În vis i s-a arătat Sfântul Nicolae, în veşminte, împreună cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Apropiindu-se de el, cei doi sfinţi i-au poruncit: "Ridică-te şi să zideşti în ostrovul cel mic o biserică în numele Sfântului Mucenic Gheorghe. Noi îţi vom trimite tot ce-ţi va trebui." Luând îndată binecuvântare de la părintele său duhovnic, Sfântul Calinic, stareţ al mănăstirii Cernica, a zidit în ostrovul mic o mare biserică închinată Sfântului Gheorghe, biserică ce poate fi văzută şi astăzi.

Sursa: Ziarul Lumina - Duminica, 11 Aprilie 2010

 
Hram la Mănăstirea Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

D

uminică, 11 aprilie, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, această veche vatră de rugăciune şi cultură, ctitorie a Vornicului Cernica Ştirbei, atestată documentar la 1608 prin hrisovul domnesc al lui Radu Vodă Şerban îşi cinsteşte ocrotitorul

Cu acest prilej Centrul de Pelerinaj al Patriarhiei Române organizează un pelerinaj la mai multe Mănăstiri din apropierea Bucureştiului. Pelerinii vor putea participa la Sfânta Liturghie de hram oficiată la Mănăstirea Cernica, unde vor vizita casa memorială a Sfântului Calinic şi se vor putea închina moaştelor Sfântului aflate în Biserica Sfântul Gheorghe.

Sursa: Ziarul Lumina - Vineri, 09 Aprilie 2010

 
„Alege şcoala“ în Protoieria III Capitală PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

L

a Centrul social-cultural „Sfântul Calinic“ de la Mănăstirea Cernica a avut loc joi, 25 februarie, o nouă sesiune de formare a preoţilor din Protoieria III Capitală, în cadrul proiectului „Alege şcoala“, informează Agenţia de Ştiri BASILICA.

Mai multe detalii cu privire la scopul proiectului, cât şi despre desfăşurarea şi scopul şedinţei, a oferit pentru TRINITAS TV diac. Florin Marica, formator al Proiectului „Alege şcoala“, care aparţine Patriarhiei Române: „Ceea ce ne-a bucurat foarte mult este faptul că preoţii participanţi la această sesiune desfăşoară deja activităţi cu tinerii din parohiile lor şi sperăm ca prin metodele prezentate şi prin experienţa împărtăşită în aceste două zile să contribuim la atingerea obiectivului proiectului «Alege şcoala», acela de prevenire şi corectare a părăsirii timpurii a şcolii“.

În cadrul lucrărilor s-a prezentat şi un film, ca model demonstrativ al aplicării proiectului în parohii. Despre importanţa şedinţelor de formare şi a programului am aflat mai multe de la părintele Florentin Antasiuc: „Prin părinţii formatori am conştientizat importanţa acestui proiect, derulat în Biserica Ortodoxă Română, «Alege şcoala». Am învăţat şi am dobândit cunoştinţe necesare implementării acestui proiect în parohiile noastre“. Proiectul se derulează din luna septembrie a anului trecut. „Aceste cursuri pe care le-am frecventat la Mănăstirea Cernica nu au dus la altceva decât îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a metodelor pe care trebuie să le aplicăm atât de frumos şi la orele de religie în şcoală, cât şi la orele de întâlnire cu tineretul“, ne-a declarat părintele Ioan Malaxa.

Citeşte mai mult...
 
Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Ilfov Sud PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

M

ănăstirea Cernica a găzduit joi, 25 februarie, întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Ilfov Sud. Ei au discutat despre Simbolul de credinţă, informează Radio TRINITAS, citat de BASILICA. La întâlnire au participat ca delegaţi ai Centrului Eparhial părintele consilier administrativ Veniamin Goreanu, părintele Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi părintele Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Sursa: Ziarul Lumina - Sambata, 27 Februarie 2010

 


Pagina 1 din 5

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri