Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Proiectul „Alege şcoala!“ în Protopopiatul I - Capitală PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

L

a Mănăstirea Cernica a avut loc , pe 22 februarie, întrunirea de formare a preoţilor şi profesorilor de religie din Protopopiatul I Capitală, implicaţi în Proiectul educaţional „Alege şcoala“, informează BASILICA. În cadrul şedinţei au fost prezentate metode şi practici de integrare în comunitate a copiilor din familii monoparentale sau care prezintă unele forme de izolare. Proiectul „Alege şcoala“, demarat de Sectorul teologic educaţional al Patriarhiei Române, are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi cultivarea virtuţilor creştine. Proiectul prevede organizarea a 92 de sesiuni de formare, pentru 1206 preoţi din 10 judeţe ale ţării. În prezent, proiectul este implementat în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, precum şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Mai multe detalii privind acest proiect a oferit părintele Gheorghe Holbea, consilier patriarhal: „Noi trebuie să descoperim firescul creştin al vieţii omului pornind tocmai de la această educaţie a copiilor. Mai mult decât atât, omul are ca vocaţie primordială omenia. În ciuda unei societăţi care ne propune să ne standardizăm, devenind mijloace de producţie, adică fiecare să-şi formeze o anumită aptitudine de specialist într-un anumit domeniu, sau de meseriaş, noi spunem nu. Toate acestea nu sunt decât auxiliare ale unei vocaţii primordiale, şi anume aceea de oameni. Pentru noi, creştinii, vocaţii primordială este aceea de oameni după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, adică în comuniune. În această comuniune nu trebuie să urmărim să ne detaşăm de ceilalţi, să ne deosebim de ceilalţi, ci fiecare să venim cu nota noastră personală realizând această comuniune în armonie la care ne cheamă Dumnezeu“, potrivit Radio TRINITAS, citat de BASILICA.

Sursa: Ziarul Lumina - Miercuri, 24 Februarie 2010

 
Centrul de pregătire pentru patrimoniu al Patriarhiei Române PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

diac. Ciprian BÂRA

A

cest tezaur inestimabil al Bisericii Ortodoxe Române a fost creat în toate epocile istorice, de la epoca antică şi până la epoca contemporană, în toate părţile pământului românesc. Din cauza vicisitudinilor istorice dintr-o perioadă sau alta, o parte dintre componentele şi bogăţiile tezaurului bisericesc n-au mai ajuns până la noi. Slujitorii Sfintei noastre Biserici s-au preocupat constant de păstrarea tezaurului cu multă grijă şi cu multă evlavie. „Slujitorii Bisericii s-au preocupat de păstrarea şi purtarea de grijă a tezaurului bisericesc din convingerea intimă că este o menire a lor, fie că e vorba de mănăstire, de parohie sau de centru eparhial. Au făcut-o cu acea atitudine de veneraţie faţă de obiectul de cult, obiect de artă în acelaşi timp. Obiectele de patrimoniu au fost create şi păstrate cu religiozitate în lăcaşurile noastre sfinte şi asta a permis ca ele să fie păstrate practic până în epoca modernă, în cadrul lăcaşurilor de cult. De-a lungul secolelor, vicisitudinile istoriei au făcut, din păcate, ca multe dintre ele să se piardă“, ne-a declarat părintele Florin Şerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române.

Grija pentru valorile de patrimoniu cultural bisericesc a fost foarte viu prezentă în preocupările Bisericii noastre, încă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, în vremea patriarhului Justinian, când au început să fie organizate şi cursuri pentru cei care aveau ascultarea de ghizi, de îndrumători la colecţiile muzeale. Asemenea cursuri au început să fie organizate de prin anii â60 la Curtea de Argeş, Buşteni, Techirghiol, Iaşi, Păltiniş. „Aceste cursuri au creat o emulaţie în rândul monahilor care erau ghizi la diferitele colecţii muzeale din ţară. La vremea aceea, aceste cursuri nu au avut caracter sau formă de pregătire finalizată printr-un examen, care să ducă şi la obţinerea unei diplome cu recunoaştere naţională. Erau forme de pregătire postliceală, nişte cursuri de informare, de cultură generală“, ne-a spus părintele consilier Şerbănescu.

Citeşte mai mult...
 
Ziua Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Diac. Ciprian BÂRA

S

fânta Liturghie a fost săvârşită de către PS Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, care a evidenţiat în cuvântul de învăţătură faptul că Sfântul Ierarh Calinic a fost un mare ctitor de mănăstiri şi biserici, de spitale, şcoli şi case pentru copiii orfani, subliniind de asemenea şi faptul că acest ierarh iubitor de cultură a pus bazele unei valoroase biblioteci şi a deschis o şcoală de pictură bisericească, având o puternică influenţă şi asupra vieţii duhovniceşti din această parte a ţării.

Cu acest prilej, Centrul de Pelerinaj al Patriarhiei Române a organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din apropierea Bucureştiului. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie de hram oficiată la Mănăstirea Cernica, unde au vizitat casa memorială a Sfântului Calinic şi s-au închinat moaştelor sfântului aflate în Biserica "Sfântul Gheorghe".

Simpozion naţional la Râmnic

În perioada 11-13 aprilie 2010, la Râmnicu Vâlcea, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi la iniţiativa Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au loc manifestările dedicate aniversării a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic în slujirea de episcop al Eparhiei Râmnicului Noul Severin, informează arhiram.ro.

Citeşte mai mult...
 
Slujbă arhierească în deschiderea evenimentelor dedicate Sfântului Calinic PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Arhid. Ioan Liviu Găman

D

uminică, 11 aprilie, când creştinii ortodocşi au prăznuit arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos Sfinţilor Apostoli împreună cu Toma şi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" din Râmnicu. Vâlcea.

Sărbătoarea Sfântului Calinic de la Râmnic a început cu slujba Privegherii de sâmbătă seara, iar duminică a continuat cu Acatistul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învăţătură a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului Noul Severin, sfătuindu-i pe credincioşi să-i urmeze exemplul în lucrarea mântuirii sufletului.

Evenimentele dedicate Sfântului Ierarh Calinic continuă astăzi prin deschiderea oficială a Simpozionului Naţional intitulat "Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credinţe şi susţinător al unităţii bisericeşti" dedicat aniversării a 160 de ani de la intronizarea Sfântului Calinic în slujirea de Episcop al eparhiei Râmnicului Noul Severin (1850-2010. Cuvântul de binecuvântare a participanţilor preznţi la simpozionul desfăşurat la Complexul Spiritual-Cultural "Sfântul Antim Ivireanul" din cadrul centrului eparhial, aparţine IPS. Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Sursa: Ziarul Lumina - Luni, 12 Aprilie 2010

 


Pagina 2 din 5

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri