Eroare
  • Eroare la încărcarea datelor.
Sfântul zilei: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

†) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (dezlegare la peşte)

S

fântul Cuvios Gheorghe s-a născut în anul 1730, într-o familie de binecredincioşi ardeleni din Săliştea Sibiului. Dorind din tinereţe să se călugărească, din cauza persecuţiilor împotriva Ortodoxiei din Transilvania, a trecut, la vârsta de 19 ani, în Ţara Românească, unde a intrat în slujba unui arhiereu aflat în Bucureşti, mitropolitul grec Roşca. În 1750 a plecat cu acesta la Constantinopol, apoi la Muntele Athos, vieţuind în Mănăstirea Vatoped, unde a fost făcut rasofor şi diacon, iar după moartea mitropolitului a devenit ucenic al stareţului Paisie Velicicovschi. A devenit călugăr în 1752 şi preot în 1754. În anul 1763 l-a însoţit pe marele stareţ în Moldova la Mănăstirea Dragomirna, unde s-a nevoit doisprezece ani ca ieromonah, duhovnic şi econom al obştii. În 1775, după ocuparea Bucovinei, călugării de la Dragomirna s-au mutat la Mănăstirea Secu din Neamţ. Patru ani mai târziu, în 1779, când stareţul Paisie a primit conducerea Mănăstirilor Neamţ şi Secu, Gheorghe l-a urmat. În anul 1781, Sfântul Cuvios Gheorghe a pornit către Athos, însă a fost oprit la Bucureşti de mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787), care, prin multe insistenţe, l-a determinat să primească a revigora viaţa monahală din Schitul Cernica. Păstorind cu jertfelnicie şi înţelepciune, a refăcut vatra monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici. Această rodnică activitate a făcut ca, în 1793, mitropolitul Filaret al II-lea să-i încredinţeze şi Mănăstirea Căldăruşani, conducându-le pe amândouă până la moartea sa, în 3 decembrie 1806. A fost înmormântat la Mănăstirea Cernica, în faţa Bisericii „Sfântul Lazăr“, zidită de el în 1804. La 21 octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe, iar proclamarea canonizării a avut loc la Mănăstirea Cernica la 3 decembrie 2005.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Prooroc Sofonie; a Sfântului Sfinţitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei; a Sfântului Cuvios Teodul; a Sfântului Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei; a Sfinţilor Mucenici Agapie, Seleuc şi Mamant; a Sfântului Sfinţitului Mucenic Gavriil, episcopul Ganului, şi a Sfântului Mucenic Anghel.

Mâine, Biserica face pomenirea † Sfintei Mare Muceniţe Varvara.

Sursa: Ziarul Lumina - Joi, 03 Decembrie 2009

 
Sărbătoare la Mănăstirea Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Ciprian BÂRA

I

eri, 3 decembrie 2009, de ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Cernica a fost oficiată de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Sărbătoarea închinată Sfântului Gheorghe de la Mănăstirea Cernica a început miercuri, 2 decembrie, cu slujba Privegherii.


Ieri, la sărbătoarea de la Mănăstirea Cernica au participat stareţii şi stareţele mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. Cei peste 400 de credincioşi prezenţi au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat viaţa şi importanţa activităţii duhovniceşti ale acestui sfânt. „Atunci când se părăseau bisericile, mai ales după sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, au existat apostoli ai vieţii spirituale şi duhovniceşti atât în Sfântul Munte Athos, dar mai ales în sfintele mănăstiri din Moldova şi Ţara Românească. Aceşti apostoli smeriţi s-au rugat mult ca să înţeleagă încă de aici de pe pământ care este scopul fericirilor pe care Mântuitorul ni le-a dăruit ca promisiune, ca pregustare în lumea aceasta şi ca dar în viaţa veşnică“, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.


„Sfânt luminător şi luminat în viaţă prin lucrarea lui“

Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat că au existat, există şi vor exista persoane care se roagă mult şi că între aceştia există persoane care se roagă tot timpul. Îndeosebi aceste persoane sunt călugării şi călugăriţele. IPS Casian a arătat că regina sau corolarul tuturor rugăciunilor este rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos, care se rosteşte cu profunzimea gândirii, liniştii şi a păcii sufleteşti.

IPS Casian a explicat celor prezenţi că primul sfânt care a sfinţit locul acesta de la Cernica şi l-a luminat şi l-a încredinţat lui Dumnezeu, care luminează viaţa nostră, este Sfântul Preacuvios Părintele Gheorghe, cunoscut ca stareţ al Mănăstiri Cernica şi mai apoi şi Mănăstirii Căldăruşani. „Este o binefacere deosebită pentru viaţa Bisericii poporului român prezenţa unui sfânt luminător şi luminat în viaţa lui prin lucrarea lui şi prin moştenirea lui şi acum prin sfinţenia lui care se adresează tuturor creştinilor, nu numai românilor“, a mai spus IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Citeşte mai mult...
 
Evenimente cultural-ştiinţifice dedicate Sfântului Calinic de la Cernica PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

D

uminică, 11 aprilie, când creştinii ortodocşi au prăznuit arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos Sfinţilor Apostoli împreună cu Toma şi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" din Râmnicu Vâlcea.

Sărbătoarea Sfântului Calinic de la Râmnic a început cu slujba Privegherii de sâmbătă seara, iar duminică a continuat cu Acatistul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învăţătură, a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului Noul Severin, sfătuindu-i pe credincioşi să-i urmeze exemplul în lucrarea mântuirii sufletului.
Din aceeaşi ediţie:

Comunicări ştiinţifice, lansare de carte şi pelerinaj

Evenimentele dedicate Sfântului Ierarh Calinic au continuat ieri prin deschiderea oficială a Simpozionului Naţional "Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credinţe şi susţinător al unităţii bisericeşti", dedicat aniversării a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic în slujirea de episcop al eparhiei Râmnicului Noul Severin (1850-2010). Cuvântul de binecuvântare a participanţilor prezenţi la simpozionul desfăşurat la Complexul Spiritual-Cultural "Sfântul Antim Ivireanul" din cadrul centrului eparhial a aparţinut IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Citeşte mai mult...
 
Istoria creştinismului (MCCXXXVI): Viaţa mănăstirească în Biserica Ortodoxă în secolele XIX-XX (XI) PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   

Pr. Cezar ŢĂBÂRNĂ

Î

n această perioadă, în Biserica Ortodoxă Română s-au distins printr-o viaţă spirituală aleasă numeroşi mo-nahi, dintre care s-au ridicat figuri reprezentative ca Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica († 1868), hirotonit arhiereu la 26 octombrie 1850, la Craiova, unde se mutase scaunul episcopiei, din pricina incendiului de la Râmnic, din primăvara anului 1847. După o activitate pastorală, culturală şi administrativă impresionantă, despre care aţi putut afla din ediţiile precedente ale istoriei creştinismului, la 18 septembrie 1857, Sfântul Calinic îşi va scrie testamentul (diata). La 24 mai 1867, Sfântul s-a retras din scaunul de la Râmnic, la Mănăstirea Cernica. Din respect pentru Sfântul Calinic, nici Biserica şi nici Guvernul României nu i-a retras titulatura, astfel că el a rămas până la sfârşitul zilelor tot în calitatea de episcop titular al Râmnicului. Simţind că i se apropie sfârşitul vieţii, în Joia Mare, la 28 martie 1868, Sfântul a chemat şapte preoţi care au slujit Sfântul Maslu, iar în ziua de Paşti s-a împărtăşit cu Sfintele Taine. În zorii zilei de joi, 11 aprilie, după ce un preot îi citise Utrenia, s-a sculat, s-a îmbrăcat cu toate hainele de îngropare, i-a binecuvântat pe cei de faţă şi şi-a dat duhul în mâinile Domnului. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 13 aprilie 1868, la aceasta participând mitropolitul primat al României, Nifon, împreună cu un numeros sobor de ierarhi şi preoţi. Sfântul Calinic a fost îngropat în Biserica „Sfântul Gheorghe“, ctitoria sa. Pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să fie trecut în rândurile sfinţilor. Festivităţile proclamării solemne a canonizării au avut loc tot la Cernica în zilele de 21 şi 23 octombrie 1955, când au fost dezgropate şi moaştele sale, care au fost aşezate într-o raclă şi păstrate până astăzi în biserica ctitorită de el. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale la Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite şi slujbele de pomenire ale Sfântului, precum şi viaţa şi felul zugrăvirii chipului său.

Sursa: Ziarul Lumina - Sambata, 04 Aprilie 2009

 


Pagina 3 din 5

Ziarul Lumina - Actualitatea Socială

Parteneri